20 jaar Himalaya Motor Challenge

In 2003 was ik bezig met de voorbereidingen van een klimexpeditie naar de Kanchenjunga. Deze berg ligt in de Indiaase deelstaat Sikkim op de grens met Nepal en is met 8586 meter de twee na hoogste berg ter wereld.  Het idee was om deze vanaf de Indiaase kant te gaan beklimmen. Tijdens één van de vele voorbereidingsgesprekken liet mijn liaison officer, Dhirendra, een prachtige foto zien van zijn motor hoog in de Himalaya.

Hoewel ik toen zelf nog nooit op een motor had gezeten, laat staan gereden en dus ook geen motorrijbewijs had, bedacht ik me op dat moment wel dat het voor een motorrijder heel gaaf moest zijn om op de motor dwars door de Himalaya te rijden. In 2004 de bekende koe bij de horens gevat en de eerste motorreis dwars door de Himalaya was een feit. Op de Royal Enfield Bullet naar de toen hoogst berijdbare bergpas, de Khardung La.

In de jaren die volgden is de reis steeds weer aangepast aan nieuwe mogelijkheden. Zo hebben wij bijvoorbeeld als eerste (en volgens mij ook enigste) de 5670 meter hoge KeLa bergpas in de route opgenomen. Een pittig onverhard traject met zo nu en dan de nodige rotsblokken op de weg die met vereende krachten verwijdert moesten worden alvorens er doorgereden kon worden. Door gebrek aan onderhoud is het pad naar de top van de Kela nagenoeg onbegaanbaar geworden. Maar, er kwam een nieuwe, nog hogere bergpas voor in de plaats. Toen halverwege 2023 bleek dat het voor ons mogelijk was om de op dit moment allerhoogste berijdbare bergpas ter wereld te rijden hebben we dat ook direct gedaan. Terwijl de eerste groep net onderweg was hebben we de route aangepast en zijn de deelnemers in 2023 naar een adembenemende hoogte van 5798 meter gereden.

Wat in die 20 jaar onveranderd in het reisschema is gebleven is de vlucht van Leh naar Delhi. Die zit vanaf de allereerste reis al in het reisschema. Waarom? Het is een beetje als met bergbeklimmen: Je wilt naar de top maar de afdaling is een “moetje”. Met deze motorreis door de Himalaya zie je en beleef je bijna alle facetten van het Himalaya gebergte. Sta je dan aan het einde van de reis op de hoogste bergpas ter wereld, nu de Umzing La, voorheen de Khardung La, dan vinden de deelnemers het mooi geweest, een mooie afsluiting van een prachtige reis.

En de beklimming van de Kanchenjunga? Dat is er helaas nooit meer van gekomen. Mede door de toen wel zeer lange aanvraagprocedures voor alle benodigde (klim)permits hebben we het uiteindelijk maar opgegeven. Het idee was om een aantal jaren later het van de Nepalese kant nog een keer te proberen.  Inmiddels had ik het toen al zo druk met de organisatie van steeds meer motorreizen dat nieuwe klimplannen nooit meer gemaakt zijn.

Maak kans op een 1:3 schaalmodel van de Royal Enfield

In 2024 is het dus twintig jaar geleden dat we de eerste Himalaya Motor Challenge hebben georganiseerd en gereden. Een feestje waard, vinden wij zelf dan. Zo maken deelnemers aan de Himalaya Motor Challenge 2024 kans op een zeer gedetailleerde en met de hand gemaakt schaalmodel (1 : 3) van de Royal Enfield. Een Limited Edition collectors item ter waarde van maar liefst € 1.099,—

Sowieso ontvangen alle deelnemers aan deze reis in 2024 een prachtig jubileum shirt en een speciale editie van onze unieke reistas. In november 2024 organiseren wij een afsluitend jubileumfeest. Op deze dag zullen ook de prijswinnaars bekend gemaakt worden en de schaalmodellen overhandigd worden. Meer info over dit feest en andere acties volgen later nog.

Oud deelnemers aan de Himalaya Motor Challenge

Maar, eerlijk is eerlijk, zonder al die avontuurlijke oud deelnemers die sinds 2004 met ons mee op pad zijn geweest naar de Himalaya hadden we deze mijlpaal nooit kunnen bereiken. Daarom verloten we ook onder de oud deelnemers een Limited Edition schaalmodel van de Royal Enfield. Oud deelnemers die kans willen maken op het prachtige schaalmodel van de Royal Enfield kunnen zich hier opgeven >>

Umling La

Decennia lang stond de Khardung La in de boeken als de hoogste berijdbare bergpas. Dat is nu dus, volgens het Guiness book of records, de Umling La met een pashoogte van 19024 feet, oftewel 5.798, meter.  In 2023 hebben al onze deelnemers aan de Himalaya motorreizen al op de top van deze bergpas gestaan en het spreekt voor zich dat de Umling La ook in het jubileum jaar 2024 standaard in de route is opgenomen.